4.4.09

Öyle veya böyle ölümsüzlük....


Son zamanlarda okuma (ve yazma)hızım yavaşladı. Onun yerine elime iğne iplik alıp ruhumu dinlendiren bir yapbozu tamamlamaya çalışır gibi kumaş parçalarını birleştirmeyi tercih ediyorum. Bunun adı patchwork. O bir yatakörtüsü olacak. VE biz yaşarken bizim, bizden sonra da (eğer isterse) kızımın yatağının üzerine serilecek.


Yazmak varken dikmek niye diye düşündüğümde aklıma Irwin Yalom'un ölüm korkusu üzerine yazılmış kitabı(larından biri) "Güneşe Bakmak"'ta okuduğum bir "önerme" geliyor.


Yalom, kendisine ölüm korkusu ve endişesi şikayetiyle gelen hastalarını rahatlatmak için sunduğu önerileri bir kaç ana başlık altında toplamış. Bunlardan biri çevirmenin layık gördüğü adıyla "dalgalanma". Bu ad bana çok doğru gelmedi, çünkü Yalom'un kastettiği, suya atılan bir taşın daire daire dalga üretmesi ve sudaki hareketin tahmin edilemeyecek kadar geniş daireler halinde çok uzaklara kadar etki etmesi metaforu.


Oysaki "dalgalanma" kelimesi bende geçici bir çırpınma çağrışımı yapıyor.
Herneyse.
Sonra bir altıgen kumaşı daha elime alıyorum, bir başka altıgene dikmeye başlıyorum.
Yazdıklarımı okumak zaman ister, "istek" ister, oysaki yatağın üzerine serili rengarenk bir örtüyü görmek yalnızca bir andır, ve hatırlatır diyorum kendime dikerken.
-/-
* Dalgalanma, her birimizin diğer insanları yıllarca , hatta kuşaklar boyunca etkileyebilen ortak merkezli halkalar yaratmasını ifade eder. Yani diğer insanlar üzerindeki etkimiz sürer gider, tıpkı bir göldeki dalgaların görünmez olana kadar sürmesi, ama nano düzeydedevam etmesi gibi.....
Güneşe Bakmak- Ölümle Yüzleşmek Irwin Yalom, Kabalcı Yayınevi Sayfa 79.

2 comments:

Gokcen said...

Ne zamandir takip ettigim halde blogunuzu bu ilk ses cikarma girisimim. Bunu soylemeliyim diye icimde ciglik cigliga bir ses olmasa sanirim yine gulumseyerek susardim ama bu sefer degil. 'Dalgalanma' nizdan nasibimi aldim; ne zamandir yeni bir sey yazip yazmadigina bakmadigim favori yazarlarimdan birini hatirlattiniz bana: Irvin Yalom. Kitabi siparis ettim bile. Yazilariniz bana degiyor, degmekle kalmiyor daha derinlere dogru siziyor cogu zaman. Okumaktan en cok zevk aldigim blok sizinki diyebilirim hatta gonul rahatligiyla (yazdigin ilk yorumun utangacligina ragmen). Yureginize saglik, yureginizi bu kadar guzel yansitan kaleminize saglik…

Binnur A. Ö. said...

Sevgili Gökçen,
Mesajın bana çok iyi geldi. İyi ki sen de bana dokundun bir şekilde :)